Lucio Fulci a hires olasz rendező 1981-ben elkészítette élete főművét egy három filmre szóló szerződés második darabjaként . Az alkotás sikerét nagyban elősegítette, hogy  olyan tehetséges színészeket állított a kamerák elé mint David Warbeck, Catriona MaCColl, Al Cliver és Cinzia Monreale.

 1927-et írunk. Louisiana posványos mocsarait csónakokban parasztok szelik át és partot érve autóval érkezett társaikkal egyesülve különös kegyetlenséggel meggyilkolnak egy  Schweick nevű festőt (Antoine Saint-John). Testén vasláncokkal szakítanak iszonyatos sebeket, kiszögezik a falhoz és leöntik oltott mésszel mint kiderül azért mert azt hiszik miatta elátkozott lett a város.            Sok évvel később 1981-ben Liza Merril (Catriona MaColl) egy gyönyörű New York-i nő erről mit sem tudva érkezik meg a Mandevilbe, hogy átvegye  örökségét, ugyanazt az épületet ahol ezek a szörnyű dolgok történtek.  Liza és néhány segítője elkezdi felújítani a romos épületet, de a munka folyamatát különös dolgok szakítják meg. Az egyik munkás leesik az állványzatról és súlyos sérüléseket  szenved, majd nemsokára a vízszerelésre kihívott Joe (Giovanni de Nava) elhalálozik a hotel pincéjében "kissé" iszonytató körülmények között. Liza ezekután egy titokzatos vak nővel találkozik aki arra figyelmezteti Őt, hogy mielöbb menjen vissza New York-ba és vissza se jöjjön többé. Liza nem hallgat rá és továbbra is a városban marad miközben egyre rémesebb dolgok történnek körülötte. Sorra meghalnak azok akiknek valami módon közük van a hotelhez. John McCabe (David Warbeck) a helyi kórház orvosa aki barát- ságot köt Lizával  magánnyomozást kezd  és megtalálja Eibon könyvét amiben megvan írva minden a titokzatos dolgokról. Ám tenni ellene már nem tudnak semmit. A várost ellepik a túlvilágról visszatért holtak.

 Miután a hotelt is elözönlik a túlvilágiak  John-nak és Liza-nak menekülnie kell. A kórházban kötnek ki nem sejtve, hogy azt már a zombik tartják uralmuk alatt. Összeakadnak két túlélővel. Egyikük John kollégája Harris doctor (Al Cliver) a másik Jill (Maria Pia Marsala) Joe lánya. Sajnos mindketten a gonosz áldozataivá válnak.

Hősies menekülésük végén John és Liza a hotel pincéjében találják magukat ahonnan a Sötétség Tenger-ére jutnak ami maga a pokol, de ekkor a fény lenyúl értük és kiragadja őket.

Maga a film nagyon látványosra sikerült, ami nem is csoda hiszen Lucio Fulci a műfaj mestere. Beceneve a "Horror keresztatyja". Ezen felül az olasz horrorműfaj legnevezetesebbjeivel dolgozott együtt ezen a filmen. A látványtervező Gianetto De Rossi aki a látványefektusokat készítette a legtehetségesebb ezen a téren. A zenét Fabio Frizzi szerezte aki több horrorfilmnél is elvállalta ezt a munkát. A film producere Fabrizio de Angelis nagyon sok ismert filmen rendezője és producere. A kor hibáit leszámítva teljes joggal mondhatjuk, hogy a The Beyond a maga kategóriájában a legjobb alkotás.


 

Jelenetek a filmből

Jill megíjed a halottaktól. Liza-t megtámadja Jill a boncteremben. Zombik.
egyik zombi elkapja Liza-t. Dicky széttépi Emily-t. Joe megvakítása.


Szereplők

Dr. John McCabe
David Warbeck

Liza Merill
Catriona MacColl

Emily
Cinzia Monreale

Joe
Giovanni de Nava

Martha
Veronica Lazar

Schweick
Antoine Saint-John

Dr. Harris
Al Cliver

Jill
Maria Pia Marsala

 

Vissza a nyitólapra

Vissza az elejére