A háború borzalmait nem mindenki tudja feldolgozni. Valakinek leszerelés után valakinek már a háború alatt tönkremennek az idegei. Ennek bemutatásával kezdődik Antonio Margheriti 1980-ban készített Az utolsó vadász című vietnámi háborús filmje, melynek főszereplője David Warbeck.

 Harry Morris kapitány csapatával egy katonai szálláson éppen pihenőjüket tartják mikor egyik embere elveszíti ítélőképességét és lövöldözni kezd, majd szájába véve fegyverét főbe lövi önmagát. A következő pillanatban vietkongok támadják meg a szállást és akit az öngyilkos katona nem intézett el azt elintézi ez a támadás. Harry Morris kapitány csodával határos módon menekül meg. Ezek után mivel nem maradt embere egy másik sereghez vezérlik akik mélyen a dzsungelben állomásoznak. A kis csapatot azzal a feladattal bízzák meg, hogy épségben eljutassanak egy riporternőt Jane Foster-t (Tisa Farrow) eljutassanak egy egy amerikai hadiszállásra melynek irányítója Cash ezredes (John Steiner). Természetesen az odaút nem zökkenőmentes Morris egyik társa George Washington őrmester súlyosan megsebesül, míg egy másik el is esik. Cash ezredes főhadiszállásán sem sokáig érezhetik biztonságban magukat, hamarosan egy csapat vietkong támadja meg őket és az ottani haderő mind egy szálig odavész. Morris-nak sikerül ugyan megmentenie Jane-t, de röviddel később elveszítik egymást és Jane az ellenség markába kerül. Morris nem sokkal ezután egy folyónál két egykori társába Washington-ba és Carlos-ba (Bobby Rhodes) akad. Együtt indulnak megkeresni az elrabolt riporternőt, de a két amerikai hős hamarosan elesik az összecsapások során és Morris sem sokáig érezheti a szabadságot. A vietkongok őt is fogságba ejtik, majd kegyetlen kínzásoknak vetik alá. Rabságából Jane menti meg, majd együtt eljutnak egy hajókra épített rádióállomáshoz, ahol Morris miközben a megsemmisítésén dolgozik egy nővel találkozik múltjából és Carol (Margi Eveline Newton) nem éppen barátságosan fogadja. Morris megöli a lányt mielőtt ő ölhetné meg őt.  Miután a rádióállomás elpusztult Morris eljutatja Jane-t egy segítségül hívott helikopterhez aki az újságíróhölgyet kimenti a dzsungel mélyéről. Morris-nak viszont maradnia kell. Hogy mi történik vele ezután? Az már nem derül ki.

 

Dardano Sacchetti forgatókönyvéből rendezte Margheriti a filmet mely a filmes adatbázisok adataiban háborús-kaland minősítést kapott, holott bizonyos jelenetei alapján akár horrornak is minősíthették volna. Említést érdemel még a zene, melyet Franco Miclizzi szerzett. Mindent egybevetve tökéletesen megszerkesztett és leforgatott háborús film.

 


 

Jelenetek a filmből


Szereplők
Harry Morris kapítány
David Warbeck
Jane Foster
Tisa Farrow
Washington őrmester
Tony King
Carlos
Bobby Rhodes
Cash ezredes
John Steiner

 

Vissza a nyitólapra

Vissza az elejére