j

 

  Az Amerikai Egyesűlt Államok hadat üzen Japánnak és Németországnak miután Japán kamikáze repülők megsemmísitik az amerikaiak Pearl Harbor-nál állomásozó hajóit. A második világháború ekkor lép harmadik évébe. 1941 van. Ez évben a háborúból kimaradó Űj-Zéland Christchurch nevű városában születik meg David Mitchell. A dátum: November 17. Pár évtized múlva David Mitchell David Warbeck névre változtatja. Új neve hasonlít ifjúkori életére, amikor még nehéz fizikai munkával kereste kenyerét. Nem sokkal később szülőhazájában beiratkozikegy szinítanodába ahol nagyon jól kiképzik. 1960-ban tizenkilenc évesen megkapja első filmszerepét melyet még két másik követ (1964, 1968).  
  Már Anglíában élt és a Londoni Royal Academy of Dramatic Arts színész akadémián tanult mikor huszonnyolc éves korában főszerepet kapott John Hough történelmi mondákra alapuló Farkasfejek című filmjében. Robin Hood az angol mitológiai hős bőrébe bújt - kinek létezéséhez nagyon ragaszkodnak a britek -. Ez az 1969-es évben történt. 
Következő jelentős szerepe már az 1970-es évre datálódik, melyet John Newland rendezett a főszerepet pedig Romy Schneider a fiatalon elhunyt szinésznő játszotta. A film címe: A fiam a szeretőm. Warbeck egy Kenworthy nevű férfit alakított. Ezt a drámai hangvitelű művet egy ma már klasszikusnak számító horror-alkotás a Barlanglakó követte. A rendező: Freddie Francis, a női főszerep: Joan Crawford. Warbeck:
Alan Davis. A Barlanglakó után Warbeck Peter Cushing oldalán vállalt el egy újabb horrorszerepet a Gonosz és az ikrek című kosztümös, vámpírokról szóló John Hough filmben. Anton Hoffer-ként az idős sztár mellett harcoló vámpírgyilkosként mutathatta meg tehetségét. Fel is figyelt rá az olaszok "Jóságos barnamedvéje", azaz Sergio Leone és szerződtette egyik nagysikerű westernjébe az Egy maroknyi dinamit-ba mint Sean barátját. Sean pedig nem kisebb színész volt mint James Coburn  akinek másik barátja a hasonló karakterű Rod Steiger. (1971)
  Eltelt két év mire újabb szerephez jutott. A horror-t ezúttal vígjátékkal vegyítette Freddie Francis a film rendezője aki Jack Palance-t Hollywood egy legtehetségesebb"rosszfiúját" tette meg főszereplőnek. Őt győzi le Warbeck Wilson nyomozóként mint a film másik főszereplője. Még ebben az évben, de már Új-Zélandon forgatják vele az abban az időben ritkaság számba menő pornófilmek egyikét a Szextolvaj-t. Rendezője Martin Campbell akit leginkább az Aranyszem című James Bond sztori megalkotójaként ismerhetünk. Ez az első filmje a rendezőnek mig Warbeck-nek csak az első ilyen stílusú. A kezdő rendező munkája alatt is megállta helyét mint Grant Thornton alias Grant Henry a feketemaszkos nőcsábító.

   Szintén 1973-ban történt Warbeck életében egy jelentős találkozás egy akkor már híres rendezővel. Russ Meyer is főszereppel "ajándékozta" meg készülő kalandművében a Fekete kígyóban. A szerep színtén kettős volt. Sir Charles Walker a gazdag nemes az egyik én míg alteregója Ronald Sopwith a kalandor.     

 1975-ben egy újabb ismeretség hozott jelentős változást Warbeck életébe. S bár a Maroknyi hagyma címet viselő westernparódiában csak egy nyúlfarknyi szerepet kapott, Enzo G. Castellari-tól (mint nap-szeműveges bünözőt fel sem tüntették a készítők listáján) annyira megtetszett neki Olaszország, hogy munkássága jelentős részét a csizmaalakú államra specializálta és olyan neves olasz rendezőkkel dolgoz-hatott együtt mint Antonio Margheriti, Lucio Fulci és Fabrizio De Angelis. 

  Természetesen Warbeck életében sem volt minden egyszerű. Az olasz filmek világába való merűlése elött még elvállalt egy mellék- majd egy főszerepet is. Előbbit Franciaországban utóbbit Angliában. A Lady Chatterley szeretője című Alberto Sordi rendezésű és főszereplésű vígjátékban a címszereplő egyik lovagját játszotta. Ezután átruccant a szigetországba ahol Tonino Ricci sci-fi-horrorjában a Bakterium-ban  Kirk Dude szerepe jut rá. Természetesen legyőzi a szörnyeteggé vált tudóst. Mind a két film az 1976-os évben készült el.
 Négy hosszú évnek kellett eltelnie ahozz, hogy elérkezzen az 1980-as év és újra kamera elé állhasson. Ezúttal az olasz nagymester Antonio Margheriti kamerája elé. Első közös filmjük az Utolsó vadász egy olyan háborús akciófilm ami az akkoriban igen népszerű  filmtéma, a vietnami háború idején játszódik. Harry Morris kapítány csapatával (melynek tagjai közt találhatjuk Tony King-et és Bobby Rhodes-t is) küzd a vietkongok ellen és menti meg Jane Foster (Tisa Farrow) a gyönyörű és fiatal újságírónő életét.
 A "Zsigeri horror nagymestere", azaz Lucio Fulci ekkor kérte fel az addigra sztárrá váló színészt két általa rendezett horrorfilm főszerepére. Az első a Fekete macska, mely Edgar Allen Poe regényéből készült misztikus horror. Warbeck mint Gorley felügyelő küzd a gonosz Miles professzor (Patrick Magee) és annak teremténye, a néha macskává változó Lillian Grayson (Dagmar Lassander) ellen két segítőjével a gyönyörű Jill Trevers-el (Mimsy Farmer) és az erős fizikumú Wilson őrmesterrel (Al Cliver). Maga a rendező is feltünik a filmben mint a megsérült Warbeck-et ápoló orvos. A másik alkotás a rendező életműve: a The Beyond. Ez az igen brutális jeleneteket tartalmazó, zombikultuszos film nagyrészt Warbeck tehetségének is köszönheti sikerét hiszen ekkora már teljes mértékben elismert volt a szakmában. A The Beyond még így is igen viszontagságos utat járt be. Sokan nem értették fontosságát Fulci elhatározása miatt mi szerint ez "abszolútfilm". -"Se logikát se mondanivalót nem rejt magában. Ez csak képek sorozata. És micsoda képeké."- nyilatkozta a rendező egy interjú során. Ráadásúl amerikában ugyanarra a sorsra jutott mint az olasz filmek nagyrésze akkoriban: drasztikusan megvágták. Ennek ellenére Warbeck neve vitte a filmet és olyan  tehetséges színészekkel dolgozhatott  együtt mint az angol "sikolykirálynő" Catriona MacColl (Liza Merril), a gyönyörű Cinzia Monreale (Emily) és a rendező legtöbbet foglalkoztatott kedvence Al Cliver (Doctor Harris), akivel már másodszor játszott együtt. Mind két film 1981-ben készült el. Warbeck ebben az évben játszik utoljára színházban.
 Antonio Margheriti szeretettel fogadta újra szárnyai alá Warbeck-et és sorozatban készítették el újabb három közös filmjüket. Tiger Joe. Ez volt a címe az elöször leforgatott alkotásnak, mely szintén vietnamban játszódik, de Warbeck ezúttal a vietnamiak oldalán küzd akik barátjukká fogadják a cimszereplő nevét viselő hőst. Ezt követte a Vadászat az aranykobrára cimű kalandfilm melyben Warbeck a kincskutató Bob Jackson-t játsza. Majd a Napisten című kalandfilm melyben a cél a Napisten kincsének megszerzése. Ennek felkutatásával bízzák meg Rick Speart-t (Ő Warbeck) akinek segítségére van Beetle (Luciano Pigozzi) valamint Carol (Susie Sudlow). Természetesen nem csak ők keresik a kincset. A színen feltünik a gonosz Lord Dean (John Steiner) is. (1982, 1982, 1983).
És jött 1984. David Warbeck átruccant amerikába ahol egy Roger Young nevű rendező Lassiter cimű filmjében kapott mellékszerepet (Ügynök ) míg a főszerepeket Tom Selleck , Bob Hoskins, Jane Seymour és Ed Lauter kapta. Ez a film az 1930-as években játszódik és egy nagyobb vagyon megszerzéséről szól.  A Miaimi horror-ban egy szörnyeteget kellett elpusztítania Craig Milford néven. Ezt Alberto de Martino rendezte mint ahogyan a következő horrort is (Gyilkosság formái) ahol Warbeck-nek egy igen negatív szerep jutott egy Craig nevű gyilkosként végzi a film végén. Ez a két alkotás 1985-ben készült. Elöbbi amerikai-olasz coprodukcióban, míg utóbbi csupán olasz produkcióban.
 1987-ben Antonio Margheriti-nek egy újabb szerepre sikerült Warbeck-et elcsábítánaia. A Kincses szíget az űrben egy rendhagyó feldolgozása Robert Louis Stevenson Kincses szigetének. Warbeck doktor Livesy a hajó orvos Jim Hawkins (Itaco Nardulli) barátja, aki a kisfiú Billy Bones-nál (Ernest Borgnine) talált térképe és a dúsgazdag milliomos Tralawny lovag (Phillippe Leroy) támogatása mellett elindul a Hispaniola űrhajó fedélzetén a kincs felé Smollett kapítány (Klaus Löwitsch) írányítása alatt. Az űrhajót azonban irányításuk alá veszik a kalozók Long John Silver (Anthony Quinn) vezetésével, akinek ezért a hatalomért a kegyetlen Hands nevű kalózzal (Giovanni Lombardo Radice) kell megküzdenie. A kalozók között van Morgan (Sal Borgese) és Black Dog (Bobby Rhodes) is. Ez a mű egy nyolc részes tv sorozat és egy három órás moziváltozat hosszúságát tette ki. Ez volt az utolsó munkája Antonio Margheritivel. A sci-fi kaland után pedig újra a horror világában találta meg helyét.
 Bár a Patkányember (R.: Giuliano Carnimeo) nem lett túl jelentős alkotás, témáját tekintve igen különleges. Warbeck ebben a filmben Fred Williams-et alakítja partnernője pedig Janet Agren akivel már a Baktériumban is játszott együtt. Egy genetikai mutáció során emberré vált patkányt kell legyőzniük. A patkányembert a világ legkisebb színésze Nelson de La Rosa játszotta el. A Domino című filmben  -melyben a címszerepet Brigitte Nielsen alakította a rendező pedig Ivana Massetti -Warbeck egy Blind nevű férfi volt. A Domino műfaját tekintve dráma. Készülési éve akárcsak a Patkányemberé: 1988. 
Fabrizio de Angelis volt a The Beyond producere ezúttal rendezőként állt össze Warbeck-al. Több filmet is forgattak együtt. Leginkább a Karate harcos filmsorozatra összpontosúlt ez a mennyiség. Warbeck a sorozat negyedik részénél csatlakozott a történethez és a nyolcadik befejező részig maradt is. (1992-1993) A két dátumhoz közel készült szintén Fabrizio de Angelis-el a Karateszikla (1990) a Tortilla út (1991) Ezekben a filmekben Warbeck mindig sherrif-et alakított. A karate harcosban John Vater-nek hívták, de ugyanezt a posztott töltötte be.
 A Veszélyes mutatvány című akció-thriller-drámát Bruno Mattei rendezte 1993-ban és Lanfranco de Molinis-ról egy gazdag gigoloról szólt. Warbeck játszotta el ezt a szerepet. De elöbb még 1992-ben szerepelt Umberto Lenzi akciójában a Mean tricks-ben mint Mendoza, aki a főhösök (ezúttal  Brian Hornsby - Charles Napier és Rodriguez - Stefano Sabelli) oldalán harcol a kábítószermaffia ellen.
A Veszélyes mutatvány után csak három év múlva állt újra kamera elé. Újra együtt dolgozhatott Lucio Fulci-val. Igen ám, de a filmet melynek címe Pszichopaták Massimo Lavagnini és Brigida Costa rendezte. Fulci mester szereplője volt csak a horror-vígjátéknak, melyben Warbeck egy Loomies nevű orvost alakított.
 A Végzetes keretek már teljes mértékben nélkülözte a vígjátéki elemeket. Horror mű teljes valójában. Warbeck mint Bonelli megbízott nyomozó társával Valenti megbízott nyomozóval (Ugo Pagliai) nyomoz egy igen kegyetlen sorozatgyilkos után. A nyomok egy fiatal zeneklippeket forgató rendezőre Alex Ritt-re (Rick Gianasi) terelődik és csak ő tudja, hogy a valódi gyilkos a gyönyörű hangú Stefania Stella (Stefania Stella). Mielött bebízonyíthatná ártatlanságát annyira rávetűl a gyanú árnyéka, hogy már nem sikerűl kijutnia az igazság fényére. Ebben a műben rengeteg ismert és híres színész került össze. Hogy csak párat említsek némileg a múltjukra is visszatekíntve: A Halloween filmsorozat Dr. Sam Loomis doktora Donald Pleasence. Neki egyébként a Végzetes keretek volt utolsó szerepe. Nem sokra rá elhunyt. Geoffrey Copleston. Vele Warbeck már dolgozott együtt a Fekete macskában is. Massimo Lavagnini akiről ugye tudjuk, hogy Ő rendezte a Pszichopaták-at. Ezt viszont Al Festa-nak köszönhetjük.
Egy tévéfilmben találhatta magát ezután a horror után Warbeck. Mégpedig a Favola című vígjátékban ahol eddigi "legrangosabb" szerepét azaz egy királyt alakított. A sorozat vígjátéki mivoltját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Enzo Cannavale is szerepel benne. Ő pedig mint herceg. A film rendezője: Fabrizio de Angelis.
 Warbeck utolsó három filmje mind horrror. A Hirtelen haragban A gyilkosság formáihoz hasonlatosan negatív szerepet játszott mint kegyetlen mészáros aki pénzért bárkit, bármilyen kegyetlen módon megől. Darren Ward a rendező nem tudni mit látott a színészben, hogy ezt a szerepet osztotta rá. Még 1997-ben A Hirtelen haraggal egy évben készült el a Pervirella mely erotikus stílust is hordozott magában. Itt Amicus Reilly néven tünt fel a vásznon A filmet Alex Chandon rendezte.

 Szintén 1997-ben történt a szörnyű dolog. Julius 23-án David Warbeck Londonban ötvenöt éves korában rákos betegség következtében elhunyt. Utolsó munkájának szerepét már nem láthatta. A Borotvapengemosoly (r.: Jake West) csak 1998-ban jelent meg a mozikban Mr. Warbeck-re ezzel a filmmel emlékszünk.

 

 

Nyugodjon békében!

 

 

Filmográfia

Fotótár

Plakátok

 

 

 

The seven doors of the death

Kincses sziget az űrben

A Fekete macska

 

 

 
 

 
 

Az utolsó vadász